Συχνές ερωτήσεις για τα ξύλινα παράθυρα

Τα ξύλινα παράθυρα είναι φθηνότερα από τα uPVC (συνθετικά);

Τα ξύλινα παράθυρα είναι όντως ακριβότερα από τα αντίστοιχα uPVC, ή αλλιώς συνθετικά, όταν πρόκειται να γίνει η αγορά τους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ξύλινα παράθυρα έχουν σχεδόν διπλάσιο χρόνο ζωής από τα πλαστικά. Ταυτόχρονα, δεν κοστίζουν διπλάσια. Συνεπώς, τα ξύλινα παράθυρα είναι φθηνότερα από τα συνθετικά στον μακροχρόνιο ορίζοντα. Ακόμη, πρέπει να έχουμε στο νου μας την ανώτερη ποιότητα των ξύλινων παραθύρων, όπως την εξαιρετική αισθητικής τους. Συμπερασματικά, κάποιος θα μπορούσε να πει, ότι τα ξύλινα παράθυρα έχουν υψηλότερη σχέση ποιότητας/τιμής από τα συνθετικά παράθυρα (uPVC).
Σύγκριση αντοχής ξύλινων και πλαστικών κουφωμάτων

Τα ξύλινα παράθυρα είναι καλύτερα από τα uPVC (συνθετικά);

Η απάντηση έρχεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε έργου. Και τα δύο είδη παραθύρων είναι εξίσου θερμομονωτικά με μία ελάχιστη θεωρητική διαφορά 3% υπέρ των ξύλινων. Αισθητικά, τα ξύλινα παράθυρα υπερέχουν στο μυαλό του μέσου καταναλωτή. Τα συνθετικά παράθυρα δεν θα χρειαστούν συντήρηση, αλλά θα διαρκέσουν λιγότερο, όσο περίπου το μισό της ζωής των ξύλινων παραθύρων.

Πόσο κοστίζουν τα ξύλινα παράθυρα;

Το κάθε παράθυρο είναι διαφορετικό, άρα και η τιμή του. Παράγοντες όπως η ποιότητα, οι διαστάσεις του παραθύρου, το μέγεθος του συνολικού έργου και η χρονική στιγμή που θα παραγγελθεί παίζουν ρόλο στην τελική τιμή. Όπως και να έχει, οι τιμές για τα συνηθισμένα ξύλινα παράθυρα γερμανικής τεχνολογίας κυμαίνονται γύρω στα 350€-400€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μπορούν να επισκευαστούν τα ξύλινα παράθυρα;

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ξύλινων παραθύρων είναι η δυνατότητα που παρέχουν στο να μπορούν να επισκευαστούν. Είτε κάποιο χτύπημα, είτε κάποιο λέρωμα μπορεί να επισκευαστεί εύκολα. Τις περισσότερες φορές που ένα ξύλινο κούφωμα θα λερωθεί, χρειάζεται απλώς ένα υγρό μαντηλάκι. Η επιφάνεια του ξύλινου παραθύρου δεν κρατάει εύκολα χρώματα, όπως του συνθετικού παραθύρου. Σε περίπτωση χτυπήματος, ένα απλό τρίψιμο με γυαλόχαρτο και το πέρασμα ενός νέου βερνικιού κάνουν ένα ξύλινο παράθυρο να μοιάζει σαν καινούριο. Τέλος, οι μηχανισμοί και όλα τα υπόλοιπα μέρη του παραθύρου μπορούν να επισκευαστούν μετά από επικοινωνία με τον κατασκευαστή τους ή έναν μάστορα της περιοχής σας.

Πόσο αντέχουν τα ξύλινα παράθυρα;

Τα ξύλινα παράθυρα σχεδιάζονται για μία περίοδο ζωής από 56 έως 65 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με την μεταχείρισή τους. Τα ξύλινα παράθυρα που συντηρούνται, όταν είναι καιρός, και δεν κακομεταχειρίζονται από τον καταναλωτή, μπορεί να ζήσουν για μια ζωή!