Τι καθορίζει τις τιμές στα ξύλινα κουφώματα;

Οι τιμές στα ξύλινα κουφώματα καθορίζονται από πολλούς παράγοντες. Από τις διαστάσεις και το σχήμα του κουφώματος μέχρι και την τοποθέτηση παρελκομένων, οι τιμές των ξύλινων κουφωμάτων αλλάζουν. Παρακάτω, αναλύουμε μερικούς από τους παράγοντες που μεταβάλλουν τις τιμές.

Tύπος κουφώματος και διαστάσεις της κάσας

Ο τύπος ενός κουφώματος είναι καθοριστικός παράγοντας κόστους. Για παράδειγμα, ένα μονόφυλλο παράθυρο είναι φθηνότερο από ένα παράθυρο δύο φύλλων, ακόμη και αν έχουν ίδιες διαστάσεις. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, τα επιπλέον υλικά και εργατικά αυξάνουν την τιμή ενός παραθύρου με περισσότερα φύλλα.

Όσον αφορά το πλάτος και το ύψος της κάσας, είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο πιο ακριβό θα είναι το κούφωμα. Όσον αφορά την προέκταση της κάσας, ισχύει το ίδιο. Δηλαδή, όσο ή προέκταση της κάσας αυξάνεται, για να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της τοιχοποιίας, τόσο το κόστος του ξύλινου κουφώματος αυξάνεται. Για την περίπτωση που δεν υπάρχει προέκταση κάσας, το κόστος μειώνεται.

Ανοιγόμενο παράθυρο
Ανοιγόμενο και ανακλινόμενο παράθυρο με κανονική τιμή
Συρόμενο παράθυρο
Συρόμενο παράθυρο με αυξημένη τιμή λόγω τύπου κουφώματος
 Παράθυρο ειδικής κατασκευής με μεγαλύτερη τιμή
Παράθυρο ειδικής κατασκευής με αυξημένη τιμή λόγω εργατικών

Το προφίλ ή η διατομή του κουφώματος

Τα ξύλινα κουφώματα μπορεί να έχουν προφίλ, ή διατομή, με πάχος 46mm, 68mm, 78mm ή 92mm. Όσο πιο παχύ είναι το κούφωμα, τόσο περισσότερο είναι το κόστος κτήσης του. Ωστόσο, η θερμομόνωση που προσφέρει η αύξηση του πάχους του προφίλ εξοικονομεί χρήματα κατά τη διάρκεια χρήσης.

Η ξυλεία κατασκευής

Η ξυλεία είναι άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας στις τιμές στα ξύλινα κουφώματα. Μάλιστα, η ξυλεία μπορεί να αυξομειώσει έως και 20% την τελική τιμή. Τα είδη ξυλείας που χρησιμοποιεί η Athos, από τα ακριβότερα προς τα φθηνότερα, είναι τα εξής:

  • Δρυς Αμερικής
  • Ιρόκο Αφρικής
  • Μεράντι Μαλαισίας
  • Καστανιά Ελλάδας
  • Πεύκο Σουηδίας

Προσθήκη παντζουριών και σκιαδιών

 παντζούρι με τρεις ταμπλάδες σε κάθε φύλλο σε δίφυλλο παράθυρο
παντζούρι με τρεις ταμπλάδες σε κάθε φύλλο σε δίφυλλο παράθυρο

Όταν στα ξύλινα κουφώματα προσθέσουμε παντζούρια, τότε η τιμή τους αυξάνεται. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός παντζουριού είναι το σχέδιο και το υλικό τους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα εσωτερικά σκιάδια.

Οι μηχανισμοί του κουφώματος

Οι μηχανισμοί ενός κουφώματος μεταβάλλουν την τελική αξία. Οι μηχανισμοί συρόμενων παραθύρων και μπαλκονοπορτών τείνουν να είναι ακριβότεροι από αυτούς των παραθύρων που είναι ανοιγόμενα και ανακλινόμενα. Σχετικά με την ανάκλιση, όταν επιλέγεται, αυξάνει ελάχιστα την τιμή του κουφώματος.

Αναβάθμιση του κύκλου βαφής

Η παραγωγή της Athos για ξύλινα κουφώματα επιλέγει ποιοτικά βερνίκια για τη βαφή των προϊόντων της. Ωστόσο, πελάτες με ειδικές απαιτήσεις, όπως θέληση για οικολογικά βερνίκια ή για βερνίκια που δεν χρησιμοποιεί η παραγωγή, αυξάνουν τις τιμές των ξύλινων κουφωμάτων.

Επιπλέον αξεσουάρ και απαιτήσεις

Στην πράξη, οτιδήποτε προσθέτει εργατικά ή υλικά κόστη στην παραγωγή του κουφώματος, αυξάνει την αξία κτήσης. Παράδειγμα είναι οι σίτες και οι σιδεριές. Ακόμη, απαιτήσεις που αποκλίνουν από τις βασικές επιλογές της παραγωγής αυξάνουν το κόστος παραγωγής, άρα και το τελικό κόστος κτήσης.

Μεταφορά και Τοποθέτηση

Εάν ο πελάτης αναθέσει τη μεταφορά ή και την τοποθέτηση των κουφωμάτων στον κατασκευαστή, τότε η τιμή των ξύλινων κουφωμάτων αυξάνεται, ώστε να καλύψει τα μεταφορικά και τα εργατικά κόστη.

Εργοτάξιο με ξύλινα κουφώματα (2)